Γιατί Γκριζάρουν τα μαλλιά μας

0
702
Γκρίζα μαλλιά, μελανίνη, χρωστικές ουσίες

Γιατί Γκριζάρουν τα μαλλιά μας με την πάροδο του χρόνου

Γκρίζα μαλλιά, μελανίνη, χρωστικές ουσίες τα γκρίζα μαλλιά προκαλούνται από τη μείωση της μελανίνης ουσίας στα μαλλιά μας, ενώ τα άσπρα μαλλιά δεν έχουν καμία χρωστική ουσία . Με τον καιρό, τα μαλλιά του καθενός γίνονται γκρι τελικά, όπου το γκρίζο αυξάνεται κατά 10-20% κάθε δεκαετία. Ουσιαστικά, η τρίχα είναι λευκή. Παίρνει το φυσικό της χρώμα από μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη. Ο σχηματισμός της μελανίνης ξεκινά πριν από τη γέννηση μας , και είναι επίσης υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος μας και το μαύρισμα στον ήλιο. Το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας εξαρτάται από τη διανομή, το είδος και την ποσότητα της μελανίνης στο μεσαίο στρώμα της τρίχας ή φλοιό. Τα μαλλιά μας έχουν μόνο δύο τύπους χρωστικών ουσιών:

το σκούρο (eumelanin) κα το ελαφρύ (phaeomelanin). Ενώνονται για να δημιουργήσουν την μεγάλη ποικιλία των χρωμάτων των μαλλιών. Η μελανίνη αποτελείται από εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται μελανό-κύτταρα χρωστικής ουσίας.

Γκρίζα μαλλιά, μελανίνη, χρωστικές ουσίες

Κάθε τρίχα μεγαλώνει από ένα μόνο ωοθυλάκιο. Η διαδικασία της ανάπτυξης των μαλλιών έχει τρεις φάσεις:
1) Anagenic φάση: Αυτό είναι το ενεργό στάδιο ανάπτυξης της τρίχας και μπορεί να διαρκέσει 2 έως 7 χρόνια. Σε κάθε δεδομένη στιγμή το 80-85% των μαλλιών μας είναι σε φάση anagen.

2) Catagenic φάση: Μερικές φορές αναφέρεται ως μεταβατική φάση, η οποία είναι κατά την αύξηση τρίχας αρχίζει να «μπλοκάρει» και να σταματήσει η δραστηριότητα. Διαρκεί συνήθως 10 – 20 ημέρες.

3)Telogenic φάση: Αυτό συμβαίνει όταν η ανάπτυξη των μαλλιών είναι εντελώς σε κατάσταση ηρεμίας. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, το 10-15% των μαλλιών μας είναι στη φάση telogen, η οποία διαρκεί συνήθως 100 ημέρες . Μετά τη φάση telogen, η διαδικασία ανάπτυξης των μαλλιών ξεκινά πάλι από την αρχή στο anagenic φάση.

Γκρίζα μαλλιά, μελανίνη, χρωστικές ουσίες

Γκρίζα μαλλιά, μελανίνη, χρωστικές ουσίες

Η επέκταση του telogenic φάσης έχει επίσης αναφέρονται ως αιτία της απώλειας τρίχας, δεδομένου ότι η τρίχα διαμορφώνεται. Κερατίνη είναι η πρωτεΐνη που κάνει τα μαλλιά μας, το δέρμα και τα νύχια μας.
Όλα αυτά τα χρόνια, οι melanocyctes συνεχίζουν της ένεσης χρωστικών ουσιών στην κερατίνη της τρίχας, δίνοντας χρώμα. Με την ηλικία έρχεται μια μείωση της μελανίνης. Υπάρχει λιγότερη μελανίνη, και έτσι η τρίχα γίνεται γκρι και τελικά λευκή. Γιατί λοιπόν τα μαλλιά γίνονται γκρίζα ή λευκά;

Ο Δρ Desmond Tobin, καθηγητής της κυτταρικής βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Bradford (ΗΒ), δείχνει τον θύλακα της τρίχας να έχει ένα “melanogentic ρολόι”, το οποίο επιβραδύνει ή σταματά την δραστηριότητα των μελανό-κυττάρων , μειώνοντας έτσι τη χρωστική ουσία της τρίχας μας που δέχεται το χρώμα . Αυτό συμβαίνει, επίσης, λίγο πριν η τρίχα πέσει. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Δρ Tobin δείχνει ότι η τρίχα γίνεται γκρι, λόγω της ηλικίας και της γενετικής, και τα γονίδια ρυθμίζουν την εξάντληση των pigmenting αναλόγως τις δυνατότητες του κάθε ατόμου στον θύλακα της τρίχας του.

Αυτό συμβαίνει με διαφορετικούς ρυθμούς στους διάφορες θύλακες των τριχών μας. Για μερικούς ανθρώπους αυτό συμβαίνει ποίο γρήγορα, ενώ σε άλλους συμβαίνει αργά κατά τη διάρκεια αρκετών δεκαετιών. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό οφείλετε στο άγχος, όπου δυστυχώς κυριαρχεί στην ζωή μας. Επιστήμονες του Χάρβαρντ πρότειναν ότι αυτή η αποτυχία των μελανό-κυττάρων στην συντήρηση των βλαστικών κυττάρων μπορεί να οδηγήσει στην ανάλυση των σημάτων που παράγει το χρώμα των μαλλιών, και θα μπορούσε να προκαλέσει το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Γκρίζα μαλλιά, μελανίνη, χρωστικές ουσίες

Το 2009, Ευρωπαίοι επιστήμονες περιέγραψαν πώς τριχοθυλάκια παράγουν μικρές ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου. Αυτό το χημικό λεύκανσης στηρίζεται στους άξονες τρίχας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια του χρώματος των μαλλιών. Συνοψίζοντας, λοιπόν, φαίνεται ότι τα μαλλιά γίνονται γκρίζα μέσω 3 μηχανισμών, που σχετίζονται με την ηλικία, το πρώτο είναι το άγχος, το δεύτερο η μείωση της χρωστικής ουσίας (μελανίνης) η οποία δίνει στα μαλλιά το χρώμα , και το τρίτο η αύξηση του υπεροξειδίου του υδρογόνου που έχει πραγματική επίδραση στην λεύκανση του θύλακα της τρίχας. Επίσης παράγοντες που συντελούν σε αυτό το φαινόμενο, δεν είναι απαραίτητα λόγω της γήρανσης, αλλά μπορεί να αποδοθεί σε σοβαρή ασθένεια, ξαφνικό σοκ ή μια έλλειψη σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα.

 

Γκρίζα μαλλιά, μελανίνη, χρωστικές ουσίες